Stekker vervangen

Zit je vanavond in het donker omdat de stekker van je lamp kapot is? Let dan goed op. In de onderstaande link legt Evelo uit hoe je de stekker kan vervangen.

 1. Verwijder de stekker van het snoer. Meestal moet je daarvoor één of meerdere schroefjes losdraaien, daarna kan je de twee helften van elkaar halen.
 2. Controleer of de elektrische draden van het snoer nog goed verbonden zijn op de pennen van de stekker. Vaak vormt dit het probleem en opnieuw vastschroeven is dan de oplossing.
 3. Is er geen zichtbaar probleem, knip dan het snoer door met een kniptang. Knip het snoer 5 cm voor de stekker af, zodat je een eventuele beschadiging in de buurt van de stekker niet meeneemt in het resterende deel van het snoer.
 4. Sommige stekkers zijn aan het snoer gegoten, dan moet je het snoer wel doorknippen. Opnieuw geldt: knip zo’n 5 cm vóór de stekker.
 5. Verwijder enkele centimeters van de buitenmantel van het snoer.
 6. Je ziet nu twee fasedraden en in sommige gevallen ook een geelgroene aarddraad.
 7. Strip minstens een centimeter van de isolatiemantel van de blootgelegde draden. Hiervoor gebruik je best een striptang.
 8. Schuif de gestripte draden in de stekkerpennen en draai de speciaal voorziene schroefjes vast.
 9. Vergeet ook een eventuele aarding niet vast te schroeven.
 10. Draai, wanneer de stroomdraden correct op de stekker zijn aangesloten, de trekontlasting vast. Die beschermt de koperen geleiders in geval er aan het snoer wordt getrokken.
 11. Let op: als je de trekontlasting aandraait, moet de buitenmantel van het snoer daar volledig onderin zitten. Aan de buitenkant van de stekker mag je alleen de buitenmantel van het snoer zien en niet de geleiders zelf.
 12. Schroef de stekker ten slotte dicht en ga na of hij correct werkt.
Call Now Button